fbpx
Cocktails in Martini Glas
7 maart 2023

De oorsprong van het Martini glas

De oorsprong van het Martini glas

Het Martini glas is een van de meest iconische glazen in de geschiedenis van de cocktails. Het is speciaal ontworpen voor de Martini cocktail, een van de oudste en populairste cocktails ter wereld. Maar waar komt dit glas eigenlijk vandaan?

De historie van het Martini glas

Het Martini glas is ontstaan in de late 19e eeuw, samen met de opkomst van de Martini cocktail. De Martini, gemaakt met gin en vermout, was een populaire drank onder de welgestelde klasse en de nieuwe, rijkere generatie van de industriële revolutie.

Om de Martini te serveren, werd er een glas ontworpen dat speciaal aangepast was aan de drank. Dit glas, nu bekend als het Martini glas, heeft een lange, dunne steel en een groot, breed bolvormig bovengedeelte. Dit ontwerp is bedoeld om de drank koel te houden en de geur van de gin en vermout te behouden.

De evolutie van het Martini glas

In de loop van de tijd is het Martini glas geëvolueerd en zijn er vele variaties ontstaan. Er zijn bijvoorbeeld ook grotere en kleinere varianten, met een bredere of smallere rand. Ook zijn er Martini glazen met een gekartelde rand.

Een andere variatie is het Coupette glas, dat vaak gebruikt wordt voor cocktails met een fruitige smaak en een bredere rand heeft om de geur te behouden.

Het Martini glas is nog steeds een van de meest populaire glazen in de bar-industrie en wordt vaak gebruikt voor niet alleen de Martini cocktail, maar ook voor andere cocktails zoals de Manhattan, Negroni en de Pornstar Martini. Het is een waardevolle aanvulling voor elke thuisbar en een must-have voor elke cocktail-liefhebber.

De afkomst van het glas

Het verhaal achter de oorsprong van het martini glas is niet duidelijk vastgesteld, maar er zijn verschillende theorieën. Een populaire theorie is dat het glas zijn oorsprong heeft in de stad Martinez, Californië, waar het glas voor het eerst zou zijn gebruikt voor een cocktail genaamd de “Martinez Cocktail” in de jaren 1800. Deze cocktail was een mix van gin, vermouth, maraschino likeur, en bitter, en werd geserveerd in een speciaal glas dat lijkt op een martini glas.

Een andere theorie is dat het martini glas zijn oorsprong heeft in New York City in de jaren 1890. Tijdens deze tijd was er een populaire cocktail genaamd de “Martini” die werd gemaakt van gin en vermouth. Deze cocktail werd vaak geserveerd in een speciaal glas dat lijkt op een martini glas.

Een andere theorie suggereert dat de oorsprong van het Martini glas is gebaseerd op de klassieke ‘Cocktail’ glas die al bestond sinds de 18de eeuw. Deze glazen werden vaak gebruikt voor een breed scala aan cocktails.

Ongeacht de precieze oorsprong, het martini glas is nu een van de meest herkenbare en populaire glazen in de wereld en wordt vaak gebruikt voor een breed scala aan cocktails, met de Martini als de meest populaire.

Contact
Hi, can we help you?