fbpx
6 juli 2019

Manhattan cocktail

Manhattan cocktail

Een tijdloze cocktail met een rijke historie en die nooit uit de mode raakt. Dat is de Manhattan. Deze cocktail heeft slechts een paar ingrediënten en kent veel varianten. Vandaag zetten we de Manhattan cocktail in het zonnetje.

Historie Manhattan cocktail

De Manhattan is al eeuwenlang populair, hij is namelijk in 1874 uitgevonden door een bartender van de Manhattan club. De Manhattan maakte zijn intrede toen Jenny Churchill een feestje gaf voor Samuel James Tilden, ter ere van zijn election als gouverneur van New York. Een iconisch moment dus, wat gevierd werd met een al even iconisch drankje.

De cocktail werd meteen razend populair, vooral omdat New York echt een rye whiskey stad was. De vroege Manhattan recepten hadden deze alcohol dan ook altijd als hoofdingrediënt. Dat veranderde met de drooglegging, waarbij alcohol verboden werd. De enige alcohol die toen nog gedronken werd kwam uit Canada, aangezien dat de enige whiskey was die binnengesmokkeld kon worden. 

Pas na 1950 werd de Manhattan cocktail weer populair, omdat het toen weer op de originele manier gemaakt kon worden. Langzaam verscheen de cocktail weer op de markt. Tot op de dag van vandaag is de Manhattan wereldwijd ongekend geliefd en staat steevast in de top 10 van de populairste cocktails in Amerika.

Manhattan cocktail recept

De Manhattan kent veel varianten, maar het originele Manhattan cocktail recept bestaat uit 60ml rye whiskey, 25ml Italian sweet vermouth (zoals Martini Rosso of Carpano Antica Formula), 2-3 dashes Angostura bitter en een garnering van Maraschino kers. De sterke whisky smaak maakt het een echte cocktail voor whiskyliefhebbers, maar de zoete rode Vermouth maakt het weer een stuk ronder. De Angostura bitter geeft het een extra laag aan diepte in de  smaak en de Maraschino kers geeft de cocktail weer een zoete final touch. Je stirt deze cocktail in een mengglas met ijs en zeeft het in een gekoeld Martini-glas of coupe.

Er zijn veel  varianten op de Manhattan cocktail waaronder:

  • Manhattan east: met bourbon, Domain de Canton, gember, saké en orange bitter
  • Perfect Manhattan: whiskey met gelijke delen rode vermouth + droge vermouth. 
  • Variant ook met alleen droge Vermouth
  • Garnering met sinaasappelschil of Maraschino kers. Kan ook beide garneringen tegelijk

O.H. Byron’s Modern Bartender’s Guide is een klassiek cocktailboek uit 1884. In dit boek staan twee varianten op de Manhattan cocktail:

  • #1: french vermouth + whiskey + angostura bitters + gum syrup
  • #2: curacao + angostura bitter + whiskey + italian vermouth

Tips voor het maken

  • Meet het recept precies af met een maatbeker. Zo heb je altijd de juiste verhoudingen en altijd hetzelfde drankje, keer op keer. Net zoals heel veel Franse gerechten, die op exacte juiste afgemeten ingrediënten werken. 
  • Stir goed zodat je de smaken behoudt. Deze cocktail bestaat namelijk vooral uit alcoholische dranken. Met shaken wordt het heel anders, dit doe je namelijk als er een troebel ingrediënt in je cocktail zit zoals sap of puree. Het is een robuust drankje. Met stirren waarborg je de originele smaken. Gebruik je horloge om goed te gaan tellen hoeveel seconden je stirt, 20-25 seconden. Of beter gebruik zelfs: een temperatuurmeter zoals sommige barren doen zoals TwentySeven bar, want meten is weten!
  • Gebruik de beste kwaliteit producten. Er zijn maar een paar ingrediënten, dus die moeten dan wel kwalitatief goed zijn. Whiskey is het belangrijkst, daar moet je sowieso goede van gebruiken. Voorbeelden van goede whiskeys zijn Buffalo Traces of Woodfort Reserve.
  • Gebruik vers ijs. “Oud” ijs proef je echt in de cocktail, omdat het naar de vriezer zelf smaakt met alle andere voedingsproducten die erin hebben gelegen. Ook de verwatering tijdens het mixen speelt een grote rol. Die opent namelijk smaken. Neem whiskey – als je daar een paar druppels water aan toevoegt opent dit veel smaken die je normaal gesproken niet zou proeven. 
  • Gebruik een ijskoud glas om de cocktail zo lang mogelijk lekker koud te houden. Je zou je glazen dus in een vriezer kunnen leggen, waardoor je glazen mooi bevroren zijn. Bovendien ziet dit er ook heel mooi uit als je gasten aan de bar hebt zitten. De koelingen van Gram zijn hiervoor aan te raden.

Wanneer is de Manhattan geschikt?

Door de grote verhoudingen alcohol is de Manhattan vooral geschikt als een aperitief. Zowel whiskey als rode Vermouth en Angostura zijn echte aperitieven. Het is een sterke cocktail die eetlust verwekkend werkt. 

Contact
Hi, can we help you?