fbpx
9 december 2019

Mojito cocktail

Mojito cocktail

Wie kent de mojito niet? Deze verfrissende cocktail is eigenlijk heel simpel, maar raakt nooit uit de mode en is geliefd door een groot en gemengd publiek. Maar hoe is de mojito aan zijn naam gekomen en welke geheime trucjes zorgen voor een nóg beter resultaat? Tijd om de mojito onder de loep te nemen.

Historie: van boerendrankje naar cocktail in geheime bar

Zeg je mojito, dan zeg je Cuba. De mojito werd in 1650 als medicijn gebruikt. De rum werd vroeger “burning water made of sugar cane” genoemd en dat werkte antibacterieel. De limoen beschermde tegen scheurbuik vanwege het hoge gehalte vitamine C. Destijds was de rum nog niet van zulke kwaliteit omdat dat niet de focus was. Om die smaak te verdoezelen, werden munt en suiker toegevoegd. En zo ontstond de basis van de mojito.

Wist je dat de mojito vroeger totaal niet zo premium was als nu? Het was een “boerendrankje” wat door de armen gedronken werd! In Cuba waren in de negentiende eeuw veel Amerikaanse slaven, waarvoor dit drankje destijds bestemd was. Ijs was toen nog niet verkrijgbaar.

Meerdere theorieën over de afstamming van de naam “mojito” doen de ronde. Eén theorie is dat het woord afstamt van “mojo”, wat een Cubaanse seasoning op basis van limoen is. Anderen zeggen weer dat het gebaseerd is op “moja dito”, wat “een beetje nat” betekent. Maar de mojito verscheen als eerste in een geheime Cubaanse bar onder een andere naam, en wel de bar van Juan A. Laza. Toen heette de cocktail “libero de cocktail”. En 10 jaar later weer onder een andere naam, “sloppy joes mojito”.

Het klassieke recept & variaties

En dan komen we aan bij de cocktail zoals we die nu kennen. Maar er zijn veel verschillende varianten op mojito en er zijn meerdere manieren om de cocktail te maken. Het hangt er vanaf wat jij het belangrijkst vindt. Wil je een simpele en clean versie, dan kun je de ingrediënten (behalve de munt) shaken. Heb je een prominent geplaatste bar, dan kun je de mojito opbouwen in het glas.

Bij de basis mojito begin je door 6 partjes limoen in een glas te muddlen met 20ml suikersiroop, 5ml limoensap en een klein beetje suiker. Kneus 10 muntblaadjes zodat de aroma’s van de munt goed vrijkomen. Hard slaan hoeft niet; uit onderzoek blijkt dat dit overbodig is en de blaadjes zien er mooier uit als ze nog wat groter zijn. Voeg crushed ijs toe tot de helft van het glas, met 40ml witte rum. Deze rum heeft een klassieke smaak, in tegenstelling tot de donkere rum die we later gaan toevoegen. Door nu goed te roeren, laat je de smaken met elkaar mengen. Voeg dan crushed ijs toe tot net onder het randje van het glas en top af met sodawater en hele donkere rum. Gebruik echt sodawater en geen sparkling water, want dit heeft een andere mineraliteit. De donkere rum maakt de cocktail iets zoeter en brengt de smaken in balans. Wij raden de Gosling Black Seal aan. Maak de “finishing touch” met een limoenpartje, muntblaadje of -topje en een rietje (bijvoorbeeld van spaghetti, bamboe, ijzer of biologisch afbreekbaar papier).

Een aantal leuke variaties op de mojto:

  • Mexico: met 100% agave tequila in plaats van rum. De tequila past goed bij de lime. Werkt veel beter dan bijvoorbeeld gin, want tequila heeft een vollere smaak. Het is een longdrink, dus dat maakt het een herbal achtige cocktail
  • Peru: grapefruit of passievrucht in plaats van limoen. Maakt het iets zoeter en meer bitter in plaats van zuur, maar is nog steeds zuur genoeg en goed in balans
  • The Cocktail Agency twist: voor Momo in Amsterdam maakten we een flavoured mojito met spicy mango siroop in plaats van suikersiroop, gemberbier in plaats van soda water en bruine rum in plaats van witte rum. Dit maakt de cocktail wat frisser en geeft een aparte twist aan de klassieker.
  • Alcoholvrij: gemberbier ipv de rum of gewoon sodawater of met London Essence ginger beer. Zo heb je alsnog één sterke smaak en serveer je een verfrissende cocktail.
  • Ander ijs: simpelere en strakkere variant waarbij je geen crushed ice gebruikt maar 1 groot blok ijs, een staafblok. Je serveert de cocktail in een longdrink en gebruikt vers limoensap en geen partjes.

Tips voor Mojito

Tot slot hebben we nog een aantal tips voor je om de lekkerste mojito te kunnen maken.

  • Gebruik altijd verse lime juice. Na 12 uur is het verse van de limoensap eraf en dat kun je ook proeven. Die wordt dan een stuk minder lekker en dat is zonde van je cocktail.
  • Als je limoenpartjes gebruikt, muddle (stamp) die dan met rietsuikersiroop en een halve theelepel versie rietsuiker in een longdrink glas. Je maakt het rietsuikersiroop door 2 delen rietsuiker op 1 deel mineraal water.
  • Pluk je vooraf al de blaadjes van de munt? Bewaar ze dan zonder water in een tupperware. Doe er geen deksel op, want dan krijgen de bladeren direct koele lucht als je ze in de koeling bewaart.
  • Pluk je de muntblaadjes niet van tevoren? Wikkel ze dan in een vochtig stuk keukenpapier en bewaar het in de koeling in een tupperware mét deksel. Dan blijven ze het meest vers.
  • Je kunt een busje munt ook buiten de koeling bewaren. Zet ze dan als een bosje bloemen in een glas. Het is belangrijk dat ze niet helemaal onder water staan. Dit wordt vaak gedaan, maar hiermee verlies je smaak. Doe er dan een biologisch afbreekbaar zakje overheen.
Contact
Hi, can we help you?